13.12.2007. godine , Europska mreža pilot sudova, http://www.coe.int/CEPEJ

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijece BiH na sjednici održanoj dana 13.12.2007. godine donijelo je zakljucak da se ispred Bosne i Hercegovine za clanstvo u Europskoj mreži pilot sudova predloži Kantonalni sud Novi Travnik.
Mreža europskih pilot sudova uspostavljena je od strane Europske komisije za efikasnost pravosuda (CEPEJ) s ciljem da se:
- podrže aktivnosti CEPEJ-a kroz bolje razumijevanje svakodnevnog funkcioniranja sudova,
- ukaže na najbolje prakse rada u europskim sudovima koje bi mogle biti iznijete pred nadležna tijela u državama radi njihovog eventualnog usvajanja s ciljem unaprjedenja efikasnosti pravosudnih sustava.
Kantonalnom sudu Novi Travnik predstoji ukljucivanje u rad Europske mreže pilot sudova, što ce u narednom periodu rezultirati preuzimanjem najboljih europskih praksi u radu sudova.
Više..

Nagrada "Kristalna vaga pravde"

Kantonalni sud Novi Travnik, kao clan Europske mreže pilot sudova ispred Bosne i Hercegovine, ucestvovao je u natjecanju za „Kristalnu vagu pravde“, projektom na temu: „Jednak pristup pravdi“.
Vijece Europe cestitalo je svim ucesnicima na kandidaturi i ocijenilo sve projekte korisnim jer doprinose efikasnijoj pravdi i odlucilo da se svi projekti objave na web stranici CEPEJ-a: www.coe.int/cepej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    www.coe.int/cepej  
 

31.12.2009.godine

Vijece kaznenog odjeljenja Kantonalnog suda Novi Travnik kojim je predsjedavao sudac Mehmedalija Huseinovic, danas je izreklo nepravomocnu osudu optuženiku Nevenku Kapetanovicu, sin Ive i majke Tereze, rod. Stanic iz Gornje Bistrice, opcina Fojnica , zbog kaznenog djela „ubojstvo u pokušaju“ iz clanka 166. stavak 1 u svezi sa clankaom 28.. KZ F BiH u sticaju sa kaznenim djelom „nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz clanka 37. stavak 1. istog zakona. Više..

24.12.2009.godine, okoncan kazneni postupak u predmetu „Mrkonja i dr.“

Nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine djelimicno potvrdio presudu Kantonalnog suda Novi Travnik u kaznenom predmetu Nisvet Nrkonja i dr., u nastavku postupka pred ovim sudom, Vijece kaznenog odjeljenja kojim je predsjedavo sudac Slavko Maric, dana 22.12.2009.godine donjelo je nepravomocnu presudu, cime je okoncan kazneni postupak pred ovim sudom. Više..

22.12.2009.godine

Sudac za prethodni postupak Kantonalnog suda Novi Travnik Senad Begović, odlučujući po prijedlogu Kantonalnog tužiteljstva KSB/SBK, rješenjem broj:06 0 K 001813 09 Kpp od 22.12.2009.g., odredio je jednomjesečni pritvor protiv osumnjičenika: Nikice Varivode, Adnana Kolonića zv. „Klik“, i Danijala Lozančića zv. „Dado“, zbog kaznenog djela „ubojstvo“ iz članka 166. stavak 2. točka a) KZ FBiH.
Imenovani su lišeni slobode i upuceni u KPZ Busovača dana 22.12.2009.godine.

17.12.2009.godine , Izvješce Misije OSCE u Bosni i Hercegovini pod nazivom: „Trgovina ljudima i odgovor domaceg kaznenopravnog sustava“

U nastavku suradnje sa OSCE-om, na poziv predsjednice Kantonalnog suda Novi Travnik, g-de Katice Jozak-Madar, u cetvrtak 17.12.2009.godine u ovome sudu održan je sastanak Radne grupe za implementaciju novog kaznenog zakonodavstva, na kojem je prezentirano Izvješce Misije OSCE u Bosni i Hercegovini pod nazivom: „Trgovina ljudima i odgovor domaceg kaznenopravnog sustava“- kriticki pregled zakona i prakse u Bosni i Hercegovini u svjetlu kljucnih medunarodnih normi. Više..

17.12.2009.godine, Sporazum o suradnji

U cilju unapredenja obavljanja vježbenicke prakse diplomiranih pravnika-sudbenih vježbenika/volontera radi polaganja pravosudnog ispita, dana 17.12.2009.godine, u Kantonalnom sudu Novi Travnik potpisan je Sporazum o suradnji izmedu Kantonalnog suda Novi Travnik i Opcinskih suda Travnik, Bugojno i Kiseljak. Više..

14.12.2009.godine, Obilasci Opcinskih sudova KSB/SBK

U realizaciji Programa rada Kantonalnog suda Novi Travnik za 2009.godinu, na temelju clanka 9. Pravilnika o unutarnjem sudskom poslovanju i Plana održavanja sastanaka u Opcinskim sudovima KSB/SBK za 2009. godinu donesenim u implementaciji Europskih standarda radnog ucinka- Standard 2.7., s ciljem razmjene iskustava i unaprednja ucinkovitosti obavljanja poslova sudske uprave i zakonitog i pravilnog funkcioniranja sudova u okviru svoje mjerodavnosti predsjednica Kantonalnog suda Novi Travnik i predsjednici sudskih odjeljenja: sudac Zuhdija Cosic, predsjednik kaznenog odjeljenja, sudac Vladimir Žuljevic, predsjednik gradanskog odjeljenja i sudac Senad Begovic, predsjednik upravnog odjeljenja, posjetili su dana 19.11.2009. godine Opcinski sud u Travniku, 08.12.2009. godine Opcinski sud u Kiseljaku i 11.12.2009. godine Opcinski sud u Bugojnu.
Na sastanku je razmatrana: kaznena politika u KSB/SBK, ujednacavanje sudske prakse i planovi za rješavanje starih i zaostalih predmeta.
U okviru posjete navedenim Opcinskim sudovima održani su i odvojeni sastanci predsjednika sudskih odjeljenja i sudaca.
Više..

07.12.2009. godine, potvrđena presuda Općinskog suda Travnik u kaznenom predmetu .....Rešad Omerhodžić

Kantonalni sud Novi Travnik odbio je kao neosnovanu žalbu Kantonalnog tužiteljstva Travnik, kao i žalbu optuženika Rešada Omerhodžica izjavljenu putem branitelja Adila Loze, odvjetnika iz Travnika i Branke Praljak, odvjetnice iz Novog Travnika, cime je presuda Opcinskog suda Travnik postala pravomocna. Više..

04.12.2009.godine - seminar Udruženja sudija/ sudaca FBiH, Ogranak udruženja ......sudija/sudaca KSB/SBK

U organizaciji Udruženja sudija/sudaca FBiH, Ogranak udruženja sudija/sudaca KSB/SBK , dana 04.12.2009.godine u hotelu „Central“ , FC BiH, Vitez održan je jednodnevni seminar na temu: „Udruženje sudaca FBiH-Ogranak udruženja sudaca KSB/SBK- Aktuelni trenutak“.
Ogranak udruženja sudija/sudaca KSB/SBK cine suci Kantonalng suda u Novom Travniku, suci Opcinskog suda u Travniku, suci Opcinskog suda u Bugojnu s Odjeljenjem Jajce i suci Opcinskog suda u Kiseljaku, što sveukupno cini 56 clanova ogranka.
Više..

04.12.2009. godine, završeno sudenje Adnanu Mušovicu i Nedimu Vilicu

Danas je pred vijecem Kantonalnog suda Novi Travnik, kojim je predsjedavao sudac Mehmedalija Huseinovic, donošenjem nepravomocne presude završeno sudenje u kaznenom predmetu protiv optuženika Adnana Mušovica i Nedima Vilica, i imenovane zbog kaznenog djela „razbojništvo“ iz clanka 289. stavak 2. KZ F BiH osudilo, i to:
•  Optuženika Adnana Mušovica na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine
•  Optuženika Nedima Vilica na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i šest mjeseci.
Više..

19.11.2009.godine, sastanak Predsjednika VSTV-a BiH sa predstavnicima izvršne vlasti i --- ---- pravosuda KSB/SBK

Predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH, gosp. Mil orad Novkovic sa suradnicima, održao je dana 19 .11.2009.godine radni sastanak sa predstavnicima izvršne vlasti i pravosuda KSB/SBK.
Nakon sastanka u Vladi KSB/SBK, predsjednik VSTV-a sa suradnicima, posjetio je i Opcinski sud u Travniku.
Više..

18.11.2009.godine, posjeta predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH,
------Kantonalnom sudu Novi Travnik

Predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH, gosp. Milorad Novkovic održao je dana 18.11.2009. godine radni sastanak u Kantonalnom sudu Novi Travnik.
Sastanku su nazocili predsjednica suda, g-da Katic a Jozak-Madar i svi suci ovoga suda.
U delegaciji Vijeca, bili su sudac Zijad Kadric, clan Vijeca i š ef Kabineta VSTV-a BiH , gosp. Admir Suljagic .
Na sastanku se raspravljalo o trenutnom stanju, kao i o aktualnim pitanjima u Kantonalnom sudu Novi Travnik. Predsjednik VSTV-a izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom ovoga suda, ali i naglasio da se moraju uložiti dodatni napori kako bi svi sudovi postigli efikasnost i ažurnost.
Više..

24.10.2009.godine

U povodu Europskog dana civilne pravde u Kantonalnom sudu Novi Travnik, 24.10.2009.godine u 15 sati zatvorena je dvodnevna manifestacija "Dani otvorenih vrata suda" . Više..

23.10.2009.godine

U povodu Europskog dana civilne pravde u Kantonalnom sudu Novi Travnik 23.10.2009.godine održana je I. Konferencija pod nazivom "Aktualni trenutak pravosuđa u BiH u Europskim pravosudnim sustavima" Više..

03.11.2009.godine, posjeta Vrhovnom sudu Federacije BiH

Dana 03.11.2009.godine delegacija Kantonalnog suda Novi Travnik, predsjednica suda g-da Katica Jozak-Madar i suci upravnog odjeljenja, Senad Begovic, predsjednik odjeljenja i sutkinja Mirjana Grubešic, bili su u radnoj posjeti upravnom odjeljenju Vrhovnog suda Federacije BiH. Domacin sastanka je bio predsjednik upravnog odjeljenja Milan Pavlic. Više..

28.-29. 10.2009.godine, dvodnevna konferencija: „Delegiranje poslova u sudovima“

U Sarajevu je dana 28.-29.10.2009.godine u organizaciji Europske komisije kroz TAIEX (Instrument za tehnicku pomoc i razmjenu informacija) a u suradnji s Švedskom državnom sudackom administracijom održana dvodnevna konferencija pod nazivom „Delegiranje poslova u sudovima“. Više..

I. KONFERENCIJA „AKTUALNI TRENUTAK PRAVOSUĐA U BiH U EUROPSKIM
.....PRAVOSUDNIM
SUSTAVIMA ”

U okviru prvog dana manifestacije „Dani otvorenih vrata suda“ , u petak 23.10.2009.godine u 14,00 sati u Koncertnoj dvorani Doma kulture u Novom Travniku, održat ce se Prva Konferencija u povodu Europskog dana civilne pravde pod nazivom: „Aktualni trenutak pravosuda u BiH u europskim pravosudnim sustavima“. Kroz desetominutno izlaganje istaknutih ucesnika Konferencije bit ce predstavljeno više znacajnih aktualnih tema. Više..

23. i 24.10.2009.godine, EUROPSKI DAN CIVILNE PRAVDE

Kantonalni sud Novi Travnik, kao predstavnik Bosne i Hercegovine u Europskoj mreži pilot sudova, uz pomoc i podršku Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH, kao suorganizatora manifestacije, priprema dvodnevni program u obilježavanju Europskog dana civilne pravde, organiziranjem manifestacije pod nazivom:„Dani otvorenih vrata suda“23. i 24. listopada/oktobra 2009. godine.
Ovoj manifestaciji nazocit ce predstavnici bosansko-hercegovackih pravosudnih institucija, izvršne i zakonodavne vlasti, medunarodne zajednice, nevladinog sektora, vjerskih, kulturnih udruga/udruženja gradana, medija i gradana.
Više..

14.10.2009.godine, VSTV BiH

Predsjednica Kantonalnog suda Novi Travnik, g-de Katica Jozak-Madar na poziv Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH, na redovitoj sjednici Vijeca održanoj dana 14.i 15.10.2009.godine , prezentirala je izvješce o realizaciji zaljucaka sa 3. Plenarnog sastanka europskih pilot sudova (CEPEJ).

23.09.2009.godine, sastanak u Kantonalnom sudu Novi Travnik

Na poziv predsjednice Kantonalnog suda Novi Travnik, g-de Katice Jozak-Madar u ovom sudu održan je redoviti radni sastanak sa Glavnim tužiteljm KSB/SBK, predsjednicima Opcinskih sudova Travnik i Kiseljak i sutkinjom Randžanom Hadžibegovic-Haracic ispred Opcinskog suda Bugojno.
Tema sastanka bila je analiza kaznene politike u sudovima u KSB/SBK u 2008.godini i prvih šest mjeseci 2009.godine, kao i primjena Zakona o nacinu ostvarivanja ušteda u Federaciji BiH.
Kroz raspravu i diskusiju svih ucesnika zakljuceno je da u odnosu na tocku 1. dnevnog reda sastanka, ovo bio pripremni sastanak i da ce Kantonalni sud i Opcinski sudovi KSB/SBK uraditi analizu kaznene politike, izvršiti razmjenu informacija o kaznenoj politici izmedu sudova i podatke u svezi analize kaznene politike dostaviti predsjedniku Vrhovnog suda Federacije BiH.
U odnosu na tocku 2. dnevnog reda sastanka, a koja se odnosi na primjenu Zakona o nacinu ostvarivanja ušteda u FBiH, ucesnici sastanka su zakljucili da se radi o neustavnoj i nezakonitoj primjeni ovog zakona, te je zakljuceno, da ce nosioci pravosudnih funkcija, kao i ostali uposlenici suda uputiti opredjeljeni zahtjev nadležnim organima za isplatu razlika place za sedmi mjesec 2009.g i razliku za regres, jer u protivnom ici se na utuženje.

Sarajevo 14.09.2009.godine

U okviru priprema za obilježavanje Europskog dana civilne pravde koji ce se obilježiti u Kantonalnom sudu Novi Travnik, kao predstavniku Bosne i Hercegovine u Europskoj mreži pilot sudova ustanovljenoj od strane Europske Komisije za efikasnost pravosuda, dana 14.09.2009. godine u Sarajevu održan je sastanak predstavnika Bosne i Hercegovine u Europskoj komisiji za efikasnost pravosuda (CEPEJ) i radne grupe Kantonalnog suda Novi Travnik za suradnju sa Europskom mrežom pilot sudova.
Sastanku su nazocili: g-da Ljiljana Filipovic, sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH i clanica CEPEJ-a ispred Bosne i Hercegovine, inace domacin sastanka; g-da Slavica Curic, sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH i clanica VSTV-a BiH, ispred Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH; gosp. Rusmir Šabeta, šef Odsjeka za sudsku upravu VSTV-a i korespodent CEPEJ-a ispred BiH i g-da Dijana Andric iz Odjela za javnost VSTV-a BiH. Ispred Kantonalnog suda Novi Travnik sastanku su nazocile g-da Katica Jozak-Madar, predsjednica suda; g-da Nedica Vukic, tajnik suda i g-da Amra Hrvacic, upraviteljica sudske pisarnice.
Na sastanku su razmatrani prijedlozi za program obilježavanja Europskog dana civilne pravde i utvrdene aktivnosti koje treba poduzeti na pripremama ove manifestacije.
Više..

4.  Plenarni sastanak Europske mreže pilot sudova, Strasbourg 10.09.2009. godine

Europska mreža pilot sudova održala je 4. Plenarni sastanak 10.09.2009. godine u Strasbourgu, Francuska.
Na sastanku su razmatrane aktivnosti Europske mreže pilot sudova, data podrška uspostavljanju Europskog opservatorija duljine sudskog postupka - SATURN Centra, razmatrani vremenski okviri za sudske postupke, unaprjedenje kvalitete pravosuda, provedba i iznalaženje sredstava za jacanje plodne i konkretne suradnje izmedu CEPEJ-a i Mreže pilot sudova.
Takoder, razgovaralo se o obilježavanju Europskog dana civilne pravde i natjecanju za nagradu „Kristalna vaga pravde“ , koja je ove godine po prvi put dodjeljena za kaznenu oblast natjecateljskom projektu iz Poljske: „Voluntary work of the convicts in Poland“– „Dragovoljni rad osudenika u Poljskoj“ .
Predsjedatelj sastanka bio je gosp. John Stacey iz Velike Britanije, podpredsjednik Europske komisije za efikasnost pravosuda - CEPEJ-a.
Na poziv organizatora sastanka, 4. plenarnom sastanku Europske mreže pilot sudova ispred Kantonalnog suda Novi Travnik, kao predstavnika Bosne i Hercegovine u Europskoj mreži pilot sudova, nazocila je predsjednica suda, g-da Katica Jozak-Madar.
Više..

02.09.2009.godine, Sastanak u Vrhovnom sudu FBiH

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjc održao je redoviti radni sastanak s predsjednicima svih kantonalnih sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine dana, 02.09.2009.godine u Vrhovnom sudu Federacije BiH.
Na sastanku se raspravljalo o kaznenoj politici sudova u FBiH i o primjeni Zakona o nacinu ostvarivanja ušteda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Više..

Regionalana konferencija „Transparentnost pravosuda i odgovornost medija“

Dana, 01.-03.09.2009.godine u Sarajevu je održana Regionalna konferencija na temu „Transparentnost pravosuda i odgovornost medija“. Konferenciju je organizovala BIRN-a (Balkanska istraživacka mreža).Cilj Konferencije je da se razmjenom iskustva pokuša pronaci nacin da se premosti jaz izmedu pravosudnih institucija,lokalne vlasti i medija.
Prvi dan konferencije se sastojao od dvije sesije na temu: “Transparentnost sudova“ i „Politicka odgovornost u održavanju sudske transparentnosti i nezavisnosti“. Panelisti su bili znacajna imena domacih i stranih pravosudnih institucija i medunarodnih organizacija, kao što su: John Hocking Ured Registrara MKSJ, Meddžida Kreso predsjednica Suda BiH, Milorad Barašin glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Milorad Novkovic predsjednik VSTV-a, Branko Hrvatin predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
Drugi dana konferencije bio je posvecen ulozi medija u izvještavanju u sudskim procesima, i sastojao se od dvije sesije, ciji panelisti su bili domaci i strani novinari, kao i predstavnici organizacija za ljudska prava: Tilman Blumenstock MKSJ, Nataša Kandic-Fond za humanitarno pravo, Mirsad Tokaca-predsjednik istraživackog centra,Vesna Teršelic direktorica Documente.
Ispred Kantonalnog suda Novi Travnik na konferenciji su prisustvovali predsjednica Kantonalnog suda Novi Travnik g-da Katica Jozak-Madar i strucna suradnica/glasnogovornica Stojanka Kovacic. Više..

17.08.-21.08.2009.g., obuka Regionalnog tima

U Kantonalnom sudu Novi Travnik zapocela je petodnevna obuka clanova Regionalnog tima za sudove KSB/SBK i Kantonalnog tužiteljstva Travnik za implementaciju nove verzije CMS i TCMS.
Obuku obavljaju edukatori VSTV-a BiH, Neven Kramer i Amela Agic.
Clanovi Regionalnog tima su: Amra Hrvacic, voditeljica tima,Kantonalni sud Novi Travnik i IKT službenici opcinskih sudova i Kantonalnog tužiteljstva Travnik: Almir Racic,Kantonalni sud Novi Travnik; Elis Sujoldžic i Nikolina Matic,Opcinski sud Travnik; Denis Bradaric,Opcinski sud Bugojno; Ivan Kristic,Opcinski sud Kiseljak; Abdulah Arnautovic, Kantonalno tužiteljstvo Travnik.
Nakon obuke Regionalnog tima za primjenu nove verzije CMS i TCMS obavit ce se obuka svih korisnika u sudovima KSB/SBK i Kantonalnog tužiteljstva Travnik.
Više..

Nagrada „Kristalna vaga pravde“

Europska nagrada „Kristalna vaga pravde“, po prvi put iz kaznene oblasti, dodjeljena je Poljskom projektu pod nazivom „Dragovoljni rad osudenika u Poljskoj“.
Od 2005. godine Vijece Europe i Europska komisija za efikasnost pravosuda organiziraju natjecanja za „Kristalnu vagu pravde“ iz gradanske oblasti, a od 2009. godine ustanovljena je ista nagrada za kaznenu oblast. Više..

Treci broj Biltena Kantonalnog suda Novi Travnik

U cilju javnog i transparentnog rada, Kantonalni sud Novi Travnik izdao je i treci broj Biltena Kantonalnog suda Novi Travnik.
Kao i prva dva broja Biltena i treci broj sadrži pregled sudske prakse kaznenog, gradanskog i upravnog prava Kantonalnog suda Novi Travnik, izbor odluka Kantonalnog suda Novi Travnik po apelacijama pred Ustavnim sudom BiH i sudsku praksu drugih sudova. Pored toga, Bilten nudi i druge korisne sadržaje kroz clanke, pravne stavove i aktualnosti.

10.07.2009. godine, prezentirani rezultati rada za prvih šest mjeseci 2009.godine

Na Opcoj sjednici Kantonalnog suda Novi Travnik održanoj 10.07.2009. godine predsjednica suda, g-da Katica Jozak-Madar, prezentirala je podatke o radu suda za prvih šest mjeseci 2009. godine.
U ovom izvještajnom periodu riješeno je ukupno 1718 predmeta što je više za 211 predmeta, odnosno 14% nego u istom periodu 2008. godine kada je riješeno ukupno 1507 predmeta. Ovo je rezultat povecanog angažmana svih sudaca, iako je sud prva cetri mjeseca radio bez dva dodatna suca. Još uvijek je nepopunjeno 1 sudacko mjesto dodatnog suca za koje je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijece raspisalo javni natjecaj i ocekuje se izbor i imenovanje.
Izborom i imenovanjem dodatnog suca, kao i proširenom sistematizacijom za još 4 redovna sudaca, stvorili bi se optimalni uvjeti za efikasan rad suda i rješavanje hitnih predmeta u zakonskom roku, a ostalih predmeta za koje zakon ne propisuje hitno rješavanje, u razumnom roku, naglasila je predsjednica suda. Više..

09.07.2009. godine, svečana izjava sudskih tumača

Danas su u Kantonalnom sudu Novi Travnik, novoimenovani stalni sudski tumaci za engleski jezik: Branka Babic, Emina Kurbegovic i Aida Terzic, i za njemacki jezik: Sanja Drljo, Dragana Galic, Merima Honic, Edin Korjenic, Ivana Matic, Arna Šabic i Dubravka Vukadin, dali svecanu izjavu pred predsjednicom suda Katicom Jozak-Madar. Više..

05.11.2009.godine, svecana izjava sudskih tumaca

Danas su pred predsjednicom Kantonalnog suda Novi Travnik Katicom Jozak-Madar, dali svecanu izjavu novoimenovani stalni sudski tumaci: Samir Dobric za engleski jezik, Amela Jonic i Jasmina Džaferagic za njemacki jezik, Vlatka Družic-Strukar za francuski jezik, Abdulaiz Rizvic za turski jezik, Ahmed Adilovic i Salih Indžic za arapski jezik. Više..

09.06.2009. godine, posjeta predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH

Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH, gosp. Amir Jaganjac , boravio je danas u redovitoj godišnjoj posjeti Kantonalnom sudu Novi Travnik. Predsjednica suda, g-da Katica Jozak-Madar upoznala je predsjednika Vrhovnog suda sa rezultatima rada Kantonalnog suda Novi Travnik za 2008. godinu i Programom rada suda za 2009. godinu. Predsjednik Vrhovnog suda sastao se i sa predsjednicima gradanskog i kaznenog odjeljenja ovoga suda.

V. Konferencija predsjednika sudova u Bosni i Hercegovini, Tuzla, 26. i 27.5.2009. godine

U organizaciji Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH održana je V. Konferencija predsjednika sudova Bosne i Hercegovine.
Konferencija je održana u Tuzli i trajala je 2 dana, 26. i 27.05.2009. godine. Više..

21.05.2009. godine Europski standardi radnog ucinka u Kantonalnom sudu Novi Travnik

Danas je u Kantonalnom sudu Novi Travnik održana svecanost povodom uspješne implementacije USAID/JSDP Europskih standarda radnog ucinka.
Nakon pozdravnih rijeci predsjednica suda g-da Katica Jozak-Madar upoznala je nazocne o plodonosnoj suradnji ovoga suda i USAID/JSDP-a, o implementaciji svih 25 europskih standarda radnog ucinka cime je Kantonalni sud Novi Travnik dobio posebno priznanje i stekao status model suda kroz punu implementaciju Europskih standarda. Primjenom Europskih standarda unaprjeden je rad suda, sudska administracija, reduciran broj zaostalih predmeta, poboljšane racunodstvene i financijske prakse, upravljanje predmetima i arhivom suda, interna i eksterna komunikacija suda prema gradanima, slobodan pristup rocištima, informacijama o radu suda, te evaluacija mjera i pracenje efikasnosti rada.
Nazocnima su se obratili: g-da Elmerina Ahmetaj-Hrelja, ispred USAID/JSDP-a; gosp. Milorad Novkovic, predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH; gosp. Anto Lozancic, Ministar prostornog uredenja obnove i povratka ispred Vlade KSB/SBK i Nacelnik opcine Novi Travnik, gosp. Refik Lendo.
Za poseban doprinos stvaranju radnog ambijenta u Kantonalnom sudu Novi Travnik koji osigurava primjenu standarda radnog ucinka koji se primjenjuju u zemljama Europske Unije, Kantonalni sud Novi Travnik dodijelio je zahvalnice g-di Jasni Kilalic, zamjenici direktora Ureda za demokratizaciju USAID-a; gosp. Miloradu Novkovicu, predsjedniku Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH, gosp. Mirku Batinicu, predsjedatelju Sabora/Skupštine KSB/SBK, gosp. Salki Selmanu predsjedniku Vlade KSB/SBK i g-dici Alisi Vrabac, programskoj koordinatorici USAID/JSDP-a.
U znak trajnog spomena na suradnju u implementaciji Europskih standarda radnog ucinka i tehnicku i materijalnu pomoc Americke organizacije za medunarodni razvoj, otkrivena je spomen ploca u auli suda.
Svecanosti je nazocio veliki broj predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Kantonu Središnja Bosna, predsjednika sudova, predstavnice USAID/JSDP, predstavnik Misije OSCE-a Ured u Travniku, te predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, odvjetnicke komore, medija. Više..

19.05.2009.godine

Po ukazanoj potrebi, a na temelju clanka 31., u svezi s clankom 56. Zakona o sudovima u Federaciji BiH („Službene novine Federacije BiH“ broj: 38/05 i 22/06), u Kantonalnom sudu Novi Travnik donesena Odluka o radnom vremenu u periodu od 01.06. do 01.09.2009. godine.
Odlukom je utvrdeno da u navedenom periodu radno vrijeme u sudu zapocinje u 7,00 sati, a završava u 15,00 sati. Odmor u trajanju od 30 minuta u tijeku radnog vremena je od 10,00 do 10,30 sati.

Završena implementacija Europskih standarda radnog učinka

Dana 21.05.2009. godine (cetvrtak) s pocetkom u 11,00 sati u Kantonalnom sudu Novi Travnik održat ce se svecanost povodom uspješne implementacije USAID/JSDP Europskih standarda radnog ucinka u Kantonalnom sudu Novi Travnik.
Uz ogranicenu financijsku podršku USAID/JSDP-a Projekta razvoja sektora pravosuda, ovaj sud je dobio posebno priznanje i stekao status model suda kroz punu implementaciju Europskih standarda.

Seminar "Predsjednici i tajnici sudova", Sarajevo, 13.05.2009.godine

U organizaciji JU „CENTAR ZA EDUKACIJU SUDACA I TUŽITELJA F BiH“, a u suradnji sa CEST-om RS, PK DC Brcko i IRZ-om, u Sarajevu je 13.05.2009. godine održan seminar na temu: „Predsjednici i tajnici sudova“.
U ime organizatora seminara i direktora CEST-a FBiH, gosp. Šahbaza Džihanovica, ucesnike je pozdravio zamjenik direktora, gosp. Radoslav Marjanovic.
Edukatori-moderatori seminara bili su: gosp. Amir Jaganjac , predsjednik Vrhovnog suda F BiH; g-da Katica Jozak-Madar, predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku i gosp. Milan Tegeltija , predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci.
Teme prezentacija bile su: „Predsjednik suda-prvi medu jednakima“, „Sudovi u BiH i Europska mreža pilot sudova“ i „Sudac kao menadžer.“
Ispred IRZ Fondacije ucesnicima seminara obratili su se gosp. dr. Stefan Pürner, rukovoditelj projekta za Bosnu i Hercegovinu, gosp. Rüdiger Tönnies, bivši predsjednik Opcinskog suda u Bremenu i gosp. Heinz-Jürgen Nagel, šef administracije Opcinskog suda u Bremenu. Više..

Kolektivni godišnji odmor i u 2009. godini

Kantonalni sud Novi Travnik planira i ove godine kolektivni godišnji odmor, zajedno sa ostalim pravosudnim institucijama u KSB/SBK, u trajanju od najmanje 25 radnih dana, u periodu od 13.07. do 17.08.2009. godine.
U navedenom periodu dežurni suci i uposlenici omogucit ce nesmatano funkcioniranje suda. O svim drugim neophodnim informacijama javnost ce biti pravovremeno obavještena.

04.05.2009.godine

Danas je u Kantonalnom sudu Novi Travnik poceo sa radom sudac Mehmedalija Huseinovic, imenovan za dodatnog suca ovoga suda Odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeca BiH broj: VSTV-02-0605-16032009 od 12.03.2009. godine.

04.05.2009. godine, sastanak Radne grupe za primjenu novog kaznenog zakonodavstva u FBiH

Na temelju ukazane potrebe, a u nastavku suradnje sa OSCE-om, na poziv predsjednice Kantonalnog suda Novi Travnik, g-de Katice Jozak-Madar, danas je u ovome sudu održan sastanak Radne grupe za implementaciju novog kaznenog zakonodavstva u Federaciji BiH.
Tema sastanka bila je Izvješce Misije OSCE u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Zakon i praksa u primjeni mjera ogranicenja slobode, opravdanost mjere pritvora u BiH“ , alternativne mjere odredivanju pritvora i izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku Federacije BiH.
Sastanku su nazocili predstavnici: OSCE-a, Regionalni centar Banja Luka, Terenski ured u Travniku; Ministarstva unutarnjih poslova KSB/SBK; Glavni Kantonalni tužitelj i zamjenik Glavnog tužitelja KSB/SBK, predsjednice Opcinskih sudova Bugojno i Kiseljak i predsjednik Opcinskog suda u Travniku, predsjednici i suci kaznenih odjeljenja Opcinskih sudova Travnik, Bugojno i Kiseljak, predsjednik Regionalne odvjetnicke komore za ZE-DO i KSB/SBK, odvjetnik Ivan Grubešic i odvjetnici Stana Imamovic i Sead Agic i predsjednik i suci kaznenog odjeljenja Kantonalnog suda Novi Travnik.
Kroz raspravu i diskusiju svih ucesnika sastanka analizirane su prakse na sudovima u primjeni mjera ogranicenja slobode: opravdanost mjere pritvora u Bosni i Hercegovini, medunarodni pravni okvir i primjena Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda; mjere alternativne pritvoru; posebni osnovi za odredivanje pritvora, obrazloženje rješenja o odredivanju pritvora; uloga branitelja i dr., a sve poradi bolje zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda, ujednacavanja sudske prakse i usuglašavanja sa prihvacenim medunarodnim standardima. Više..

Završna konferencija model sudova, Neum, 29.04.-30.04.2009. godine

U organizaciji USAID/JSDP-a, Projekta razvoja sektora pravosuda, Završna konferencija model sudova održana je Neumu od 29. do 30.04.2009. godine.
Ucesnike Konferencije pozdravili su gosp. Charles Costello, šef projekta JSDP-a i gosp. Muhamed Tulumovic, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH.
Tijek rada na implementaciji Europskih standarda radnog ucinka u model sudovima prezentirali su programski koordinatori JDDP-a, g-dica Alisa Vrabac, gosp. Emir Budalica i g-dica Ivana Šimic.
Na Konferenciji su predstavljene implementacije Europskih standarda u sudovima u BiH i to: Dreventa, Doboj, Novi Travnik, Teslic, Sarajevo i Kakanj.
Drugog dana Konferencije nazocnima se obratila g-da Jasna Kilalic, zamjenica direktora Ureda za demokratizaciju USAID-a.
Na konferenciji su svecano urucena priznanja i plakete model sudovima, kao i certifikati clanovima Timova za upravljanje promjenama. Kantonalni sud Novi Travnik je dobio posebno priznanje kojim se potvrduje da je ovaj sud postigao status model suda kroz punu implementaciju programa Standarda radnog ucinka.
Više..

Neum, 29.-30.04.2009. godine

Povodom završetka implementacije europskih standarda u 22 suda u BiH, sukladno potpisanom Memorandumu o razumjevanju zakljucenom izmedu USAID/JSDP-a - Projekta razvoja sektora pravosuda, VSTV-a BiH i sudova u BiH, završna konferencija model sudova održat ce se u Neumu od 29. do 30.04.2009. godine .

09.04.2009. godine

Predstavnici BiH u Europskoj komisiji za efikasnost pravosuda (CEPEJ), g-da Ljiljana Filipovic, clanica CEPEJ-a ispred BiH, gosp. Adis Hodžic, nacionalni korespodent i gosp. Mersudin Pružan, kontakt osoba za suradnju sa CEPEJ-om, danas su posjetili Kantonalni sud Novi Travnik.
Nakon što je predsjednica suda, g-da Katica Jozak-Madar, prezentirala dosadašnje aktivnosti ovoga suda u Europskoj mreži pilot sudova, na sastanku su dogovorene aktivnosti koje ce Kantonalni sud Novi Travnik, kao predstavnik Bosne i Hercegovine u Europskoj mreži pilot sudova, poduzeti povodom obilježavanja Europskog dana civilne pravde, dana 23.10.2009. godine, manifestacijom pod nazivom „Dani otvorenih vrata suda“. Više..

06.04.2009. godine, sastanak u Kantonalnom sudu Novi Travnik

U svezi sastanka odr ž anog dana 31.03.2009. godine u Mostaru na temu „ Finansiranje sudova i tu ž iteljstava i realizacija prora c una pravosudnih institucija za 2009. godinu ” u organizaciji VSTV - a BiH , te zaklju c aka donesenih na sastanku glede trenutne financijske situacije s kojom se suo c avaju svi prora c unski korisnici u Federaciji BiH , danas je održan sastanak predsjednika sudova u KSB/SBK i ministra pravosuda i uprave KSB/SBK.
Ucesnici sastanka suglasni su sa svim zakljuccima VSTV-a BiH glede ekonomske situacije u zemlji i prihvatuju program štednje koji ce provoditi u svojim sudovima, ne dovodeci u pitanje neovisan i efikasan rad suda.
Ucesnici sastanka su podržali Program mjera Vlade KSB/SBK za ublažavanje i stabiliziranje financijskog stanja Kantona izazvanog globalnom ekonomskom krizom, ali su isto tako istakli da je od izuzetne važnosti da se novcana sredstva predvidena proracunom za 2009. godinu, iako usvojena u smanjenim iznosima, doznacavaju sudovima redovito u obimu i vremenu, kako bi sud postupao neovisno, nepristrasno i efikasno, u kom pravcu je resorni ministar dao svestranu podršku sudovima na planu osiguranja dovoljnih resursa kako bi sudska vlast funkcionirala neovisno i neometano. Više..

17.03.2009. godine, XV. sjednica Sabora/Skupštine KSB/SBK

Na XV. sjednici Sabora Kantona Središnja Bosna održanoj dana 17.03.2009. godine, Predsjednica Kantonalnog suda Novi Travnik, Katica Jozak-Madar, prezentirala je zastupnicima Informaciju o radu Kantonalnog suda Novi Travnik za 2008. godinu.
Povodom navedene Informacije, a po zahtjevu Kantonalnog suda Novi Travnik, Sabor je donio dva zakljucka. Prvi se odnosi na trajno riješenje smještaja ove pravosudne institucije, zakljucenjem ugovora o kupovini zgrade koju sad sud koristi u tijeku 2009. godine, a drugi na podršku Sabora zahtjevu suda za adekvatnim proširenjem broja nositelja pravosudnih funkcija.
Više..

17.03.2009. godine, obuka u Microsoft Excelu

U implementaciji Europskih standarda u sudovima BiH, Standarda 2.6. – Profesionalni razvoj sudaca i ostalog osoblja, danas je u Kantonalnom sudu Novi Travnik, u organizaciji USAID/JSDP-a, programske koordinatorice USAID/JSDP-a, g-dice Alise Vrabac, održana obuka racunovodstveno-financijskog osoblja iz programa Microsoft Excel-a. Seminaru je nazocilo racunovodstveno-financijsko osoblje Opcinskog suda Travnik, Opcinskog suda Bugojno, Osnovnog suda Mrkonjic Grad, Opcinskog suda Zenica, Kantonalnog suda Zenica i Kantonalnog suda Novi Travnik.
Obuka je obuhvatila programe Microsoft Excela: unos i obrada podataka; formatiranje, tiskanje, analiza podataka; dijagrami; rad sa formulama i funkcijama, a provedena je od strane g-de Zuhre Osmanovic-Pašic, eksperta USAID/JSDP-a iz oblasti planiranja i izrade proracuna.
Više..

03.03.2009. godine, seminar iz oblasti medijacije

U implementaciji Europskih standarda u sudovima BiH, Standarda 3.6. – Program medijacije, danas je u Kantonalnom sudu Novi Travnik održan seminar na temu medijacije.
Edukatori seminara bili su izvršni direktor Udruženja medijatora BiH, gosp. Aleksandar Živanovic i g-da Zora Bulatovic-Kremenovic, medijatorica.
Na seminaru su predstavljene teme: Pojam medijacije i zakonski okvir za primjenu medijacije u BiH, modeli suradnje Udruženja medijatora i sudova BiH, Memorandum o razumjevanju sa sudovima u BiH, prikazan video snimak sastanka medijacije, te razmatrane mogucnosti primjene medijacije na drugostupanjskim sudovima. Više..

17. i 18.02.2009. godine, dvodnevni seminar za administrativno osoblje

U implementaciji europskih standarda u sudovima BiH, Standarda 1.3. – Pogodnosti za korisnike sudskih usluga, u organizaciji USAID/JSDP-a, programske koordinatorice USAID/JSDP-a, g-dice Alise Vrabac, u Opcinskom sudu u Bugojnu održan je dvodnevni seminar na temu „Umijece komuniciranja i rješavanja konflikata u funkciji poboljšanja odnosa sa klijentima“. Seminaru je nazocilo administrativno osoblje Opcinskog suda Bugojno, osnovnih sudova Teslic i Mrkonjic Grad i Kantonalnog suda Novi Travnik.
Edukacija na teme: odnosi s klijentima i upravljanje istim, umijece komuniciranja i uspješnog pregovaranja, upravljanje konfliktima, provedena je od strane edukatorice g-de Nerke Jugo-Ahmic.
Više.

18.02.2009. godine, press konferencija za medije

Danas je u Kantonalnom sudu Novi Travnik, predsjednica suda Katica Jozak-Madar, održala press konferenciju za medije na kojoj je prezentirala rezulate rada ovoga suda u 2008. godini.
Ukupni rezultati rada suda u 2008. godini su izuzetno dobri, kako na planu ukupnog broja riješenih predmeta, tako i kvaliteta rada i vremenskog rješavanja predmeta. Rješeno je ukupno 3038 predmeta, što je za 40 predmeta ili 1,33% više u odnosu na 2007. godinu. Ostvarena je godišnja norma suda od 160%. Prosjecan broj riješenih predmeta po sucu je 256 predmeta. Broj potvrdenih odluka ovoga suda je 113 ili 83,1%, a ukinuto je 13 odluka ili 9,55%. Održano je 2714 glavnih pretresa, sjednica vijeca i dr., odnosno prosjecno 11 dnevno.
Na planu postizanja što boljih radnih rezultata i rješavanja predmeta u razumnom roku, Kantonalni sud Novi Travnik je u 2008. godini postupao sukladno Planu i programu mjera za rješavanje starih predmeta, kao i posebnom projektu ovoga suda „Jednak pristup pravdi“ sa ciljem da pravovremeno rješavanje predmeta postane temeljna odrednica efikasnog pravosuda, a ne samo broj riješenih predmeta. Ovo je u konacnici dovelo do skracivanja roka rješavanja svakog pojedinacnog predmeta, tako da na dan 31.12.2008. godine u ovome sudu nema na rješavanju Gž, niti Pž predmeta starijeg od godine dana, a gotovo potpuna ažurnost postoji na referatima kaznenog odjeljenja.
Ukazano je na neophodnost popune još dva dodatna suca za ovaj sud, te na trajno rješenje smještaja ove pravosudne institucije.
Konferenciji su nazocili predstavnici HRTV Kiseljak, RTV Travnik, „Dnevnog avaza“ i Radio postaje Vitez. Više..

17.02.2009. godine

Povodom prezentacije Godišnjeg izvješca o radu Kantonalnog suda Novi Travnik za 2008. godinu, u cilju informiranosti javnosti, predsjednica suda zakazala je press konferenciju za medije. Konferencija ce se održati u Kantonalnom sudu Novi Travnik dana 18.02.2009. godine s pocetkom u 10,00 sati u velikoj sudnici (ured br.16).

06.02.2009.godine, akcija prikupljanja starog papira

Danas je u Kantonalnom sudu Novi Travnik provedena akcija prikupljanja starog papira i službenih novina koje se ne koriste. Sakupljeni materijal predat je firmi koja se bavi prikupljanjem, odvozom i recikliranjem starog papira.

06.02.2009.godine

Na poziv predsjednice Kantonalnog suda Novi Travnik, danas je u Kantonalnom sudu Novi Travnik održan sastanak sa Glavnim kantonalnim tužiteljem KSB/SBK, predsjednikom Opcinskog suda Travnik i predsjednicama Opcinskog suda u Bugojnu i Kiseljaku. Tema sastanka bila je obracun i isplata place za XII. mjesec 2008. godine i primjena poreza na dohodak pocev od 01.01.2009. godine.
Zakljucci sa sastanka dostavljeni su ucesnicima sastanka, predsjedniku VSTV-a BiH, predsjedniku Vrhovnog suda Federacije BiH, Vladi KSB/SBK, Ministarstvu pravosuda i uprave KSB/SBK i Ministarstvu financija KSB/SBK.
Više.

20. i 21.01.2009.godine

U implementaciji europskih standarda u sudovima, standarda 4.1. – Provedba Strategije za odnose sa javnošcu i informiranje, u organizaciji USAID/JSDP-a, programske koordinatorice USAID/JSDP-a, g-dice Alise Vrabac, održan je dvodnevni seminar – trening za odnose sa medijima za predsjednike i tajnike model sudova Regije 2.
Edukacija na teme: uloga glasnogovornika, pripreme informacija za javnost, konferencija za medije i davanje intervjua, reagiranje u kriznim situacijama i primjena internet tehnologije u odnosima s javnošcu, provedena je od strane novinarki g-de Sanele Tunovic i g-de Verice Kalajdžic.
Više..

20. i 21.01.2009.godine

U Kantonalnom sudu Novi Travnik dana 20. i 21.01.2009.godine, u organizaciji USAID/JSDP-a, održat će se trening za odnose sa medijima za predsjednike i tajnike model sudova Regije 2.

Aktualnosti iz 2008.godine

 
tjedni raspored suđenja
-.
vijesti iz sudnice
-.
 
06 0 K 001594 09 K, 31.12.2009.god.
(Ubojstvo u pokušaju ; 166/1 u svezi sa čl.28 KZ F BiH)
06 0 K 000030 09 K2, 22.12.2009.god.
(Zloup. položaja ili ovlasti; 383/2 KZ F BiH)
06 0 K 001444 09 K, 18.12.2009.god.
(Teška dj.protiv sig.jav.prometa ;336/2 u
vezi sa čl.333/1 KZ F BiH)
06 0 K 001262 09 K, 16.12.2009.god.
(Zloup. položaja ili ovlasti; 383/3 KZ F BiH)
06 0 K 001627 09 K, 04.12.2009.god.
(Razbojništvo; 289/2 KZ F BiH)
06 0 K 001395 09 K, 29.10.2009.god.
(Teška dj.protiv sig.jav.prometa ;336/2 u
vezi sa čl.332/1 KZ F BiH)
06 0 K 001490 09 K, 07.09.2009.god.
(
Teška krađa sa podstrekavanjem; 287/1 u svezi sa čl.32 KZ F BiH)
06 0 K 000570 00 K, 04.09.2009.god.
(
Krivotvorenje isprave ; 351/2 KZ F BiH)
06 0 K 001472 09 K, 20.08.2009.god.
(
Razbojništvo ; 289/2 KZ F BiH)
06 0 K 001376 09 K, 22.06.2009.god.
(
Ubojstvo; 166/1 KZ F BiH)
06 0 K 000491 08 K, 04.06.2009.god.
(
Ubojstvo u pokušaju ; 166/1 u svezi sa čl.28 KZ F BiH)
06 0 K 000784 08 K, 29.05.2009.god.
(
Ubojstvo u pokušaju ; 166/1 u svezi sa čl.28 KZ F BiH)
06 0 K 000368 07 K, 22.05.2009.god.
(
Navođenje na prostituciju ; 210/4 u vezi sa st.1 KZ F BiH)
06 0 K 001277 09 K, 20.05.2009.god.
(
Razbojništvo ; 289/2 u vezi sa st.1 KZ F BiH)
06 0 K 001149 09 K, 05.05.2009.god.
(
Razbojništvo ; 289/2 u vezi sa st.1 KZ F BiH)
06 0 K 000976 08 K, 23.04.2009.god.
(
(Teška tjelesna ozljeda ; 172/3 u vezi sa st.5 KZ F BiH)
06 0 K 000033 07 K, 21.04.2009.god.
(
(Teška dj.protiv sig.jav.prometa ;336/2 u
vezi sa čl.333/1 KZ F BiH)
06 0 K 001116 09 K, 09.04.2009.god.
(Nasilje u obitelji
; 222/3 KZ F BiH)
06 0 K 001068 08 K, 30.03.2009.god.
(
Ubojstvo; 166/1 KZ F BiH)
06 0 K 001105 09 K, 20.03.2009.god.
(
Bludne radnje; 208/2 u vezi stava 1 KZ F BiH)
06 0 K 000919 08 K, 10.03.2009.god.
(
Izazivanje opće opasnosti; 323/4 u vezi stava 1 KZ F BiH)
06 0 K 000065 07 K, 03.03.2009.god.
(
Ubojstvo; 36/2 KZ R BiH)
06 0 K 000026 04 K, 20.02.2009.god.
(Teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva; 151/1 KZ R BiH)
06 0 K 001001 08 K, 19.02.2009.god.
(Teška dj.protiv sig.jav.prometa ;336/4 u
vezi sa čl.332/3 KZ F BiH)
06 0 K 000912 08 K, 30.01.2009.god.
(Ubojstvo; 166/1 KZ F BiH)

Pregled objavljenih presuda do ___31.12.2008. godine

Pregled objavljenih presuda do ___31.12.2007. godine

 
       

 













 




  Designed by Kantonalni sud Novi Travnik 2005